DESPRE ADĂPOST

De la firul ierbii la cel mai mare
adăpost de câini din România

Organizare adăpost

Adăpostul are o suprafață de 5000 mp și 105 padocuri. Acestea sunt de dimensiuni diferite, în funcție de nevoile câinilor. Câinii sunt repartizați în padocuri ținându-se cont de anumite aspecte importante, cum ar fi: prieteniile dintre ei, talia lor, vârsta, nevoile speciale, familia etc.

Din cele 105 padocuri, 6 sunt încălzite, acestea fiind destinate câinilor foarte bătrâni. Recent am reamenajat și recondiționat toate padocurile, încercând să le facem mai confortabile și mai primitoare pentru locatarii lor.

Zilnic, activitatea începe prin spălarea și curățarea padocurilor, timp în care câinii sunt scoși afară, pe rând, la locurile de joacă. Apoi sunt hrăniți și le este schimbată apa în interiorul padocurilor. Câinii primesc 2 mese pe zi, din care una caldă în cazul celor bătrâni și a celor bolnavi.

0 mp
0 padocuri
0 locuri de joacă
0 clinici medicale
0 clinică de fizioterapie
cu bazin de înot

Îngrijirea puilor care ajung în adăpost este diferită și mai costisitoare decât cea pentru câinii adulți.

În primul rând, ei trebuie izolați. Puii sunt extrem de vulnerabili la tot felul de boli, așa că este esențial să nu intre în contact cu alte animale, până când sistemele lor imunitare sunt dezvoltate complet, cu ajutorul nostru. Acesta este un pas dificil deopotrivă pentru pui, care, fiind de obicei lipsiți de o mamă, vor să interacționeze cu oricine și orice, în special cu oamenii, dar și pentru noi.

În acest timp, puii sunt hrăniți mult mai des decât câinii adulți și li se administrează și diverse medicamente (vaccinuri, deparazitări). Pe lângă toate echipamentele și consumabilele implicate, pe care trebuie să le cumpărăm, trebuie și să ne asigurăm și că există cel puțin un om care se ocupă de ei constant. De aceea este o procedură foarte costisitoare, atât financiar cât și ca timp alocat. Și tot de aceea e foarte important să donați și să ne sprijiniți, atunci când avem mulți pui cazați.

Abia după ce am făcut pașii de mai sus putem, în sfârșit, să îi lăsăm pe pui la joacă și la interacțiune cu alți câini, apoi, în fine, să le căutăm familii. Aici, misiunea noastră se încheie și începe a voastră.

pui

Peste 220 de câini de la Speranța sunt pensionari (fiecare are cel puțin 12 ani). Și bătrânii au nevoie de îngrijire specială, deoarece unii au boli specifice vârstei. Dar cei mai mulți dintre ei sunt și acum perfect adoptabili!

De altfel, în ianuarie 2022, Buni a devenit cel mai bătrân cățel adoptat din adăpostul nostru și, foarte posibil, unul dintre cei mai bătrâni câini adoptați vreodată. La 19 ani, după o viață în adăpost, Buni și-a găsit pentru prima oară o familie a ei.

Câțiva dintre câinii noștri sunt paralizați în partea din spate și se pot mișca doar cu ajutorul unui cărucior special. Adăpostul are cameră special amenajată pentru câinii paraplegici, fiecare câine având propria „garsonieră“. Sunt igienizați ori de câte ori este nevoie. Zilnic folosesc căruțurile individuale construite pentru nevoile fiecăruia. Recuperarea și terapia de întreținere se face după programe individualizate. De-a lungul timpului, 5 din 23 de paraplegici n-au mai avut nevoie de cărucior după ședințele de fizioterapie, aceștia începând să meargă singuri.

Ne mândrim cu cabinetul de fizioterapie dedicat cățeilor paraplegici veniți (și cei mai mulți rămași) în adăpost. Cu toate că de regulă au ajuns aici în urma unor accidente rutiere sau a unor agresiuni din partea oamenilor, datorită acestui cabinet, a răbdării și eforturilor supraomenești ale colegilor noștri, am reușit să facem minuni de-a lungul timpului. Câini despre care niciun doctor n-ar mai fi crezut că-și pot reveni, cărora nu le-ar mai fi dat nicio șansă, au ajuns să meargă din nou pe toate picioarele.

Ei nu pot fi adoptați fizic, deoarece au nevoie de îngrijire specială, însă orice donație constantă (noi o mai numim și ”adopție de la distanță”) ar însemna enorm pentru noi și pentru ei.

Clinica veterinară și cabinetul de fizioterapie

Mulțumită partenerilor și donatorilor noștri, adăpostul nostru beneficiază de 2 clinici veterinare moderne și la standarde înalte dotate cu aparatură de ultimă generație. Una este destinată intervențiilor chirurgicale, dar și analizelor necesare pentru investigații medicale. Cea de-a doua clinică este destinată activităților veterinare ușoare cum ar fi „vet check lunar”, dar și activităților destinate registrelor, înregistrării câinilor în fișe, ținerea evidențelor medicale, adopțiilor, intrărilor, deceselor, etc.

Avem angajat un medic veterinar și colaborări cu alți medici, în special pentru intervenții mai complicate. Ne permitem astfel să tratăm „in house“ majoritatea problemelor de sănătate ale cățeilor. Rămân însă costurile mari ale medicamentelor, dar și ale unor echipamente pentru analize și investigații care, de asemenea ne-ar prinde foarte bine, dar nu ni le permitem încă.

Separat de clinici, am amenajat, în alt spațiu din adăpost și un cabinet de fizioterapie dedicat recuperării câinilor cu diverse probleme locomotorii. Cabinetul este dotat cu bazin cu bandă și cu apă. Importanța acestui loc s-a demonstrat în multe rânduri, cel mai recent cu Stafidă, care era paralizat în partea din spate, dar și-a revenit miraculos și poate astăzi să meargă, după aproximativ un an și jumătate de muncă în cabinet.

colaj clinica
clinica unic

Spațiul de joacă și training

Recent, am amenajat în adăpost 4 locuri de joacă, foarte utile, pe care câinii le folosesc intens, astfel:

colaj loc de joaca