Istoricul Adăpostului Speranța

Fundația Adăpostul Speranța a fost înființată în 1996 de Florina Tomescu și, încă de la momentul creării, a contribuit decisiv la bunăstarea animalelor din România, în special la cea a câinilor abandonați și aflați în suferință. 

Adăpostul propriu-zis este funcțional din 2001, fiind construit pe un teren donat de Smaranda Poenăreanu și de Ruxandra Nicolescu, medic veterinar reputat și o cunoscută apărătoare a drepturilor animalelor. Gheorghe Tomescu a avut, la rândul său, o contribuție crucială, făcând numeroase demersuri pentru obținerea autorizațiilor de funcționare, un proces lung și anevoios.

În noaptea de 18 aprilie 2001, personalul Fundației Speranța, alături de echipa Vier Pfoten România, a salvat 300 de câini din adăposturile primăriei, câini care altfel ar fi căzut victime noii legi de eutanasiere. A fost vorba de un veritabil act de salvare în masă într-o perioadă teribilă atât pentru animale, cât și pentru iubitorii de animale. 

Administrat cu dedicare de peste 15 ani de administratorul Aurelian Deliu, adăpostul găzduiește în prezent peste 500 de câini, inclusiv câini bătrâni și paraplegici. Aceștia primesc cele mai bune îngrijiri, adăpostul având propriul cabinet veterinar și o clinică modernă de fizioterapie, trei locuri de joacă, trei piscine, pistă de antrenament.   

Câinii de la Speranța au fost salvați din stradă sau din diferite situații-limită. Adăpostul Speranța a devenit un cămin pentru câinii unor persoane publice care s-au stins din viață, precum Iurie Darie și Szobi Cseh, Vadim Tudor. Acesta din urmă a vrut să se asigure că prietenii săi patrupezi vor ajunge la Speranța, fiind convins că, în acest adăpost, câinii săi vor avea parte de îngrijire, afecțiune și de o viață decentă. 

Adăpostul nostru adăpostește circa 500 de câini. Dintre aceștia, 7 sunt paraplegici (beneficiază de îngrijire specială și se deplasează cu ajutorul unor cărucioare), iar circa 200 sunt seniori, adică trecuți de 12 ani. Avem mulți câini bătrâni în adăpost, însă încercăm constant să le găsim și acestora familii. Am reușit cu câțiva, recordul fiind stabilit de Buni, care a fost adoptată pentru prima oară la venerabila vârstă de 19 ani. Astăzi, Buni are aproape 21 de ani și încă trăiește fericită, alături de familia ei.

În 2012, adăpostul a fost vizitat de celebra actriță americană Hilary Swank, câștigătoare a două premii Oscar, care a declarat că adăpostul „arată mai bine decât adăposturile din Statele Unite”. 

De-a lungul timpului, multe persoane publice ne-au vizitat adăpostul, ne-au susținut cauza și au fost alături de noi prin diverse acțiuni. Persoane publice precum: Carmen Tanase, Marius Manole, Ciprian Muntele, Claudiu Cirtana, Alin Dincă, Ovidiu Ioncu (Kempes), Ana Maria Brânză, Helmut Duckadam, Silviu Iliuță (Cronica Cârcotașilor), Vlad Negoițescu (baschetbalist Steaua), MM Stoica, Paula Selling, Monica Anghel, Remus Cernea, Karin Kneiss (fost Ministru de Externe al Austriei), Marcela Motoc, Florin Palea (instructor fitness), Oana Stanciulescu, Iulian Panait (instructor fitness), Andreea Retinschi, Dana Rogoz și alții. 

Unul dintre cei mai dedicați voluntari din istoria adăpostului a fost Ioana Pretorian, o cunoscută și respectată susținătoare a cauzei animalelor, în general, și a câinilor fără stăpân, în special. Aceasta a făcut voluntariat la adăpostul Speranța zilnic, timp de trei ani, inclusiv în weekenduri și în ciuda condițiilor meteo extreme, fiind un model pentru toți cei care au cunoscut-o. 

Fundația Speranța face permanent eforturi pentru a le găsi adoptatori câinilor din adăpost, oferind inclusiv posibilitatea adoptării la distanță. Fundația Speranța organizează permanent evenimente de promovare a adopțiilor și evenimente de conștientizare a responsabilității pe care cu toții trebuie s-o avem, față de animale. 

De asemenea, Fundația Speranța desfășoară un proiect de desensibilizare a câinilor, „Mesagerii Speranței”, proiect care constă în activități de dresaj de bază pentru câinii din adăpost. Proiectul este permanent monitorizat de dresori canini care, de trei ori pe săptămâna efectuează ore de dresaj cu câini selectați din adăpost. 

Fundația Speranța desfășoară activități educaționale în școli în cadrul Săptămânii Altfel și organizează “excursii” pentru copiii dornici să viziteze un adăpost în care trăiesc 500 de câini. Aceștia pot afla totul despre câini, dar și informații despre ce înseamnă un adăpost, informații despre ce înseamnă să fii medic veterinar, dresaj canin, informații generale despre protecția animalelor.

De asemenea, Fundația Speranța desfășoară alături de profesori de renume workshopuri și seminarii pentru studenții de la Medicina Veterinară, dar și pentru medicii veterinari. 

Anual, echipa Adăpostului Speranta desfășoară programe de sterilizare pentru câini și pisici cu proprietar, proiect pro bono pentru cei interesați. 

Fundația Speranța a inaugurat, în premieră, Muzeul Câinilor fără Stăpân. Acesta este situat chiar în fața adăpostului.