vazul-cainilor

Share this post

Văzul câinilor

Văzul este un simț care ajunge la nivel optim anatomo-funcțional abia la vârstă de 4 luni.

Până la această vârstă, puiul de cățel vede neclar, iar dacă începeți pre-dresajul mai devreme de această vârstă, oferiți puiului șansa să vadă mingea sau cârpa, repetând mișcarea de stimulare. Sub nici o formă nu se corectează un pui sau un câine adult pentru că observă cu întârziere sau chiar nu vede un obiect în mișcare.

Pentru a înțelege modul în care câinele vede, trebuie știut faptul că celulele receptoare din retină sunt de 2 tipuri – bastonașe și conuri. Bastonașele înregistrează în alb-negru nivelele scăzute de lumină și sunt necesare pentru vederea pe timpul nopții. Prin dilatarea pupilei, ochiul permite ca o cantitate mai mare de lumină să ajungă la retină. Se constată astfel că un câine vede bine atunci când lumina este slabă, dar nu vede deloc atunci când întunericul este profund.

Celelalte receptoare, numite conuri, sunt necesare pentru vederea colorată și în lumină. Până nu demult, s-a susținut ipoteza că vederea câinelui este limitată la alb-negru și nuanțe de gri. Recente experimente însă au scos la iveală faptul că ochiul câinelui poate distinge câteva culori. Faptul că ochii unui câine strălucesc în lumina farurilor mașinii se datorează stratului opac, numit tapetum lucidum, aflat în spatele celulelor receptoare, strat care reflectă lumina.

Câinii au o vedere bioculară și o mică adâncime a câmpului vizual. Focalizarea unei imagini este mai eficientă la rasele cu ochii plasați frontal față de cei cu ochii plasați lateral. Extrem de pătrunzători față de cele mai imperceptibile modificări ale mediului și având o vedere periferică excepțională, câinii sunt eficienți în citirea vizuală a teritoriului și chiar a stărilor emoționale ale oamenilor.

Acuratețea văzului la câine este suficientă pentru a recompune în imagini transmisia TV de normă europeană, care are 625 de linii pe cadru. Cu alte cuvinte, câinii din Europa pot urmări un program TV fără probleme, pe când cei din SUA, unde se transmite cu numai 525 de linii pe cadru, văd doar puncte și linii în mișcare.

Share this post