Cute,Corgi,Dog,Devotedly,Looking,At,A,Man,Holding,Its

Share this post

Probleme de comportament ale câinilor

Problemele de comportament reprezintă manifestări sau reacții nedorite ale unor câini în anumite situații. Ele nu au neapărat o legătură directă cu parcurgerea sau neparcurgerea unui program de dresaj.

Cauzele apariției problemelor de comportament la câini pot fi multiple: genetice, medicale, psihologice, traumele, erorile de dresaj sau educaționale (alintul și permisivitatea excesivă a stăpânilor, care duc la nerecunoașterea autorității acestora). Câinii au un sistem social simplu, bazat pe o piramidă ierarhică, în vârful căruia nu poate sta decât un singur lider. Din motive pur hedoniste, câinele va urca exact până acolo unde îi permiteți dumneavoastră. Esențiale pentru prevenirea problemelor de comportament sunt testarea puiului în momentul achiziției, crearea unui regim de viață cât mai echilibrat, precum și urmarea unui program de dresaj.

Sfaturile ce urmează vizează: diminuarea riscurilor apariției unor manifestări deranjante ale cățelului sau în neconformitate cu așteptările dumneavoastră, diminuarea perioadei de lucru necesare pentru finalizarea unui dresaj de companie eficient.

Reguli de bază pentru prevenirea apariției problemelor de comportament la câini

Hrăniți cățelul numai la orele programate pentru masă și nu îi lăsați hrană la discreție pe tot parcursul zilei. Nu lăsați câinele să doarmă în pat, pe canapea sau pe fotolii. Nu vă faceți un obicei din a vă mângâia pet-ul necondiționat. Mângâierea este o recompensă puternică și este bine să o condiționați de executarea corectă a unei comenzi.

Limitați-i cățelului accesul prin apartament și nu-i permiteți să iasă și să intre primul pe ușă atunci când îl scoateți sau îl aduceți de la plimbare. În cazul în care a parcurs un program de dresaj, vă puteți folosi de comanda șezi – așteaptă. Nu lăsați câinele să stabilească direcția de mers atunci când sunteți la plimbare.

Când trage în lesă sau o ia înainte, atrageți-i atenția și schimbați brusc direcția de mers. Dacă a găsit ceva pe jos sau a furat ceva de pe masa, nu fugiți după câine în încercarea de a-l prinde. Nu veți reuși cu ușurință, iar el o va lua ca pe o joacă antrenantă. Încercați să îi captați atenția și să îl faceți pe el să vină la dumneavoastră. Nu îi permiteți câinelui să vă urmărească permanent prin casă.

Obișnuiți-l progresiv să rămână singur acasă, începând de la o perioadă de câteva minute. Înainte de a pleca de acasă și la întoarcere ignorați câinele timp de 5-10 minute. Nu chemați câinele de la locul de joacă pentru a pleca imediat acasă. Chemați-l la dumneavoastră, recompensați-l, puneți-i lesa, apoi lăsați-l liber la limita lesei timp de câteva minute înainte de a pleca. Nici dumneavoastră nu v-ar face plăcere să părăsiți o activitate antrenantă numai pentru că șeful a convocat o ședință.

Share this post